Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Umbrija: očaravajuća turistička destinacija Italije

Od Peruđe do Trazimenskog jezera i vodopada Marmore, Umbrija svojim očaravajućim predelima poziva na odmor u zelenilu.
Umbrija: očaravajuća turistička destinacija Italije
12 Oktobar 2022
0 pregleda

Bujne šume i predeli ispresecani jezerima, rekama i vodopadima, brda ukrašena malim selima i dvorcima pružaju potpuni ugođaj svim ljubiteljima prirode, umetnosti i kulture.


Netaknuta priroda Umbrije, zeleno srce Italije

Zbog svojih prirodnih lepota i bujnih šuma, raznolik krajolik Umbrije često se još naziva i zeleno srce Italije. Putovanje u Umbriju nudi obilje mogućnosti za uživanje u nezaboravnom odmoru, u kontaktu sa prirodom, u potrazi za sopstvenim unutrašnjim duhom ili uzbudljivim avanturama.


Vodopadi, jezera i reke umirujući duh Umbrije

Umbrija je jedina regija Italije koju ne zapljuskuje more, ali se ipak može pohvaliti brojnim jezerima, rekama i vodopadima koje je krase. Tako na primer, vodopad Marmore na ušću reka Velino i Nera predstavlja čudesno mesto za relaksaciju i opuštanje. U blizini je jezero Lago di Piediluco koje poziva na opuštanje, ali i provod i uživanje u sportu na njegovim obalama. Najveće jezero u regionu je jezero Trasimeno, okruženo divnim selima kao što su Castiglione del Lago i Passignano sul Trasimeno.


Peruđa: grad umetnosti, istorije i čokolade

Okružena brdima i dolinama, u centralnom delu Italije smeštena je Peruđa, glavni grad pokrajine Umbrije. Putovanje u Peruđu nudi veliki broj aktivnosti i mogućnosti uživanja – od crkve San Lorenzo, preko poznatog trga Piazza IV Novembre i palate Palazzo dei Priori sve do Etruščanskog bunara kao nezaobilazne lokacije koju morate obići. Ako pored istorije, umetnosti i hrane volite i zanatstvo, obavezno posetite fabriku čokolade Perugina, fabriku tekstila Brozeti i Muzej za preradu stakla Moreti Kaseli. Zapadno od Peruđe, na udaljenosti od samo 25 minuta vožnje smešten je regionalni ekološki park Parco Regionale del Lago Trasimeno. Ovaj park je lociran na četvrtom po veličini jezeru u Italiji, a na njegovim obalama nalaze se ušuškani gradovi koji pričaju svoje priče.


U Umbriji probajte sve: sireve, pršutu, tartufe i čokoladu

Svako ko voli italijansku kuhinju biće razmažen izborom, između porodičnih kafana do elitnih restorana koji nose Mišelinove zvezdice. Gastronomi će svakako u Umbriji uživati u ukusima tartufa koji se posebno koriste za aromatizovanje sireva, salata, pasti, ali i pravljenje namaza božanskog ukusa. Tartufi se neobično lepo slažu sa sirevima koji vode poreklo iz Umbrije, a mnogi kažu da su oni jednostavni, autentični i jakog ukusa. Najpoznatiji među njima su Pecorino, sir pravljen od ovčujeg mleka, i polu-meki sir, Caciotta. Ovi sirevi se često služe uz lokalno, suvo vino i pršutu. S obzirom na to da su Italijani poznati po svojoj kuhinji, putovanje u Umbriju ne sme zaobići ni degustacija delikatesa od svinjskog mesa (Porchetta). Sve to, na kraju treba zasladiti čokoladom po kojoj je Peruđa kao prestonica Umbrije poznata, ili čokoladnim likerom koji je istovremeno i osvežavajuć i sladak.