Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Tajne podzemnih gradova Kapadokije

Putovanje u Kapadokiju sve češće postaje mesto koje zauzima broj jedan na listi želja.
Tajne podzemnih gradova Kapadokije
13 Oktobar 2022
0 pregleda

Čarolija Kapadokije nalazi se u drevnim geografskim formacijama i balona koje lebde iznad njih, a po kojima je Kapadokija postala prepoznatljiva.


Najlepši predeli Kapadokije

Region Kapadokije je mesto gde se priroda i istorija spajaju u jedno. Dok su geografski događaji stvarali vilinske dimnjake – ljudi su u tim dimnjacima urezivali kuće i crkve. Kasnije ih je ukrasio freskama u ovom istorijskom procesu, donoseći tragove civilizacija hiljadama godina do sada. Pisana istorija Kapadokije, gde ljudska naselja datiraju iz doba paleolita, počinje sa Hetitima. Dolina Zelve i muzej na otvorenom, kao i duge šetnje ulicama Kapadokije omogućavaju upoznavanje sa starim zanatima tradicionalne turske grnčarije. Dolina Monaha ili dolina Ljubavi poznata je po čuvenim vilinskim dimnjacima u obliku pečuraka i po stenama u obliku životinja i posebno je popularna među parovima koji planiraju venčanje.


Kuće u stenama i baloni iznad grada

Region u kome je Kapadokija smeštena je takav da su mnoga naselja iskelsana u stenama: kuće, manastiri, crkve i čitavi podzemni gradovi. Način na koji su nastala ova naselja danas pružaju mogućnost smeštaja u njima i uživanja u iskušavanju života kakav vode lokalni meštani. Pored toga, let balonom iznad Kapadokije predstavlja jedinstveni i neponovljivi doživljaj. Iako let balonom traje oko sat vremena, a najbolje vreme za poletanje je u ranim jutarnjim satima, osećaj koji se budi kada na stotine šarenih balona prekrije nebo otkrivaju se sve boje ove mistične oblasti.


Podzemni gradovi kriju tajnu Kapadokije

Grad Kaymakli je jedan od najvećih podzemnih gradova na svetu. Naseljen na osam nivoa, sa preko 50.000 stanovnika, ovaj grad predstavlja jedinstveno iskustvo u kome se budi istorija. Kuće su građene oko tunela koji se koriste kao podrumi, skladišta, a njegove ulice su niske i uske. Iako su za turiste otvorena samo prva četiri nivoa, najvažnije oblasti ovog podzemnog grada su smeštene na 3. nivou. Na njemu se nalaze restorani, vinarije, prodavnice u kojima se može uživati u lokalnim specijalitetima.


Dolina Ihlara i kanjon reke Melendiz

Dolina Ihlara je zadivljujuća dolina kroz koju se proteže reka Melendiz. Dolina je nastala usled vulkanskih aktivnosti planine Hasan u blizini. Dug period nastanka i prirodne pojave omogućile su da reka Melendiz erodira planinu i stvori kanjon dubok 80 metara kroz koji je posebno lepo pešačiti. Dolinom Ihlara dalje se stiže do manastira Selime, koji predstavlja najveću pećinsku katedralu u kamenu. Iako su neke freske oštećene usled vremenskih neprilika, unutar manastira se mogu naći originalne freske iz drevnih civilizacija.