Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Putujte u Toskanu sa osmehom: 5 najlepših gradova Toskane

Toskana obiluje prirodnim, istorijskim i kulturnim bogatstvom, a njen geografski položaj omogućava podjednako uživanje kako na kopnu, tako i na moru.
Putujte u Toskanu sa osmehom: 5 najlepših gradova Toskane
19 Januar 2023
0 pregleda

Valovita brda i skriveni srednjevekovni gradovi, putevi opasani visokim čempresima i zlatna žitna polja, samo su delovi pejzaža koji ostavljaju traga i prave najlepše uspomene sa putovanja. Kada planirate putovanje u Toskanu, nemojte zaobići posetu nekom od njegovih najlepših gradova: Firenca, Sijena, Luka, San Gimigiano, Livorno. Na putu do ovih gradova obavezno svratite u Montepulčano, Kortonu, Areco i doživite lepotu čuvene Val d'Orcia.


Firenca, grad umetnosti i kulutre

Prestonica Toskane i ujedno njen najveći grad je Firenca. O njenoj lepoti i turističkoj atrakciji govori i podatak da je Firenca najpoželjnije mesto za putovanje u 2022. godini. Smešten na obali reke Arno, ovaj grad i dalje čuva i neguje sećanje na skulpture koje su iza sebe ostavili Mikelanđelo, Botičeli, Donatelo. Zbog svoje specifične lepote i srednjevekovne kulture koju ljubomorno čuva, Unesco je stavio čitav centar ovog grada pod svoju zaštitu. Ovaj grad je kolevka renesanse, mesto koje je iznedrilo veliki broj umetnika, vajara i arhitekti, a ujedno i mesto za uživanje u čuvenoj toskanskoj kuhinji. Putovanje u Firencu predstavlja putovanje u grad koji obiluje izuzetnim umetničkim i arhitektonskim remek delima na svakom koraku.


Ukoliko ste ljubitelj mode, onda je putovanje u Firencu zapravo put u središte mode. Jer modna industrija je u Firenci doživela svoj procvat dvadesetih godina 20. veka. Velika slavna imena modnih kreatora smeštena su u srednjevekovnim ulicama ovog grada. Ljubitelji nakita ne smeju zaobići čuvene firentinske zlatare koje su smeštene na najpoznatijem mostu u Firenci - Ponte Vecchio.


Istraživanje Firence upotpunite obilaskom restorana koji pružaju najbolji gastronomski užitak. Grad smešten na obroncima brežuljaka na kojima se uzgaja najlepše grožđe koje se kasnije koristi za proizvodnju vina, samo dodatno doprinosi ukusu koji specijaliteti Firence nude. Bilo da je to tradicionalna činija zemljane ribolite (supa od pasulja, hleba i povrća) ili čuveni Fiorentina stejk, ukus je bezvremenski.


Sijena – srednjevekovni grad poznat po konjskim trkama

Poznata po čuvenim konjskim trkama Palio koje se održavaju nekoliko puta godišnje unutar hiljadu godina starih zidina grada, Sijena je zadržala svoje srednjevekovne oblike i izuzetna umetnička dela. Veći deo umetničkih dela potiče iz kasnog srednjeg veka, a nekoliko muzeja koji svedoče o bogatoj istoriji ovog kraja su Pinacoteca Nazionale, gradska katedrala i pridruženi muzej. Rana dela Mikelanđela, Berninija i Donatela su smeštena upravo u Sijeni, a uske ulice unutar grada opasanog zidinama poseban su doživljaj. Centralni trg Sijene oblast Toskana krasi zdanje gradske većnice Palazzo Pubblico i čuveni toranj, Torre del Mangia. Ovaj toranj je treći po visini u Italiji i u vreme izgradnje početkom 14. veka, njegova visina je simbolično predstavljala moć nad crkvom (toranj je viši od zvonika katedrale). Ime tornja potiče, kako legenda kaže, po njegovom čuvaru koji je voleo da jede (mangiare na italijanskom znači jesti). Ukoliko ovladate penjanjem na oko 400 uskih stepenika, možete uživati u spektakularnom pogledu na Sijenu i okolinu.


Lucca: idealno mesto za jednodnevni izlet u Toskani

Bez obzira da li samo prolazite kroz Toskanu ili planirate da obiđete veći deo njenih znamenitosti i lepota, Lucca je mesto koje očarava svojom lepotom. Renesansne zidine i kaldrmom popločane ulice, kafići i restorani prosto mame da se opustite kako uz vino, tako i uz neko tradicionalno jelo. Lucca i njena okolina zovu na istraživanje, pa je odatle moguće uputiti se ka čuvenoj Montecatini Terme, gde je i Pučini uživao u toplim banjskim vodama.


San Đimiđiano: Živopisni tornjevi srednjevekovne Toskane

San Đimiđijano je jedan od mnogih toskanskih gradova, ali po lepoti neprikosnoven grad koji i dalje čuva svoj srednjevekovni duh. Do njega se lako stiže iz Firence i Sijene, ali i drugih mesta u Toskani. Poznat je po šafranu, vinu Vernaccia i prelepom panoramskom pogledu na okolinu. Srednjevekovne kule koje se uzdižu iznad zelenih polja predstavljaju zaštitni znak ovog grada koji se još naziva i Menhetn srednjeg veka. Iako danas broji samo 14 kula, nekada ih je bilo 70, San Đimiđijano je još jedan od istorijskih centara koji je proglašen za svetsku baštinu Unesco-a.


Unutrašnjost Duomo-a u San Điminjanu, koji se naziva i Collegiata di San Gimignano  ukrašena je živopisnim freskama Starog i Novog zaveta. Naziv Collegiata potiče od sveštenika koji su njome upravljali. Pored ove turističke atrakcije, obavezno posetite građanski muzej Palazzo del Popolo, muzej torture (Muzej della Tortura) i muzej arheologije (Museo Archeologico). Put do ostataka tvrđave iz 14. veka koji se nalaze iznad grada - La Rocca pruža neponovljiv pogled na San Đimiđijano i okolna sela.


Livorno – grad na obali Tirenskog mora


Ukoliko obilazak Toskane želite da završite u velikom stilu, putovanje u Livorno je prava odluka. Smešten na obali Tirenskog mora, ovaj grad je treći po veličini u Toskani i zbog svoje bogate istorije pruža brojne mogućnosti za istraživanje i uživanje. Od 17. veka ovaj grad je proglašen slobodnom lukom koja je privlačila brojne trgovce iz celog sveta, zbog čega je mulitkulturalnost ovog grada njegova najznačajnija karakteristika. Stari deo grada ispresecan je kanalima u venecijanskom stilu, a ukrašene zgrade kriju tajnu bogate prošlosti. U ovom gradu ćete svakako pronaći i mir i uživanje, kako u odličnim morskim specijalitetima, tako i u njegovoj bogatoj istoriji.