Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Putovanje Prag – grad koji očarava

Glavni grad Češke, Prag prepoznatljiv je po svojoj raznolikoj arhitekturi i muzejima, a bogat i relativno jeftin noćni život pruža mogućnost užitka za svačiji džep.
Putovanje Prag – grad koji očarava
21 Jul 2022
0 pregleda

To je ujedno i najveći grad Češke koji godišnje poseti preko 8 miliona turista a sve sa ciljem uživanja u dobrom pivu, modernim i tradicionalnim kafićima i dobroj hrani, ali i upoznavanju sa bogatom istorijom koja očarava.


Praški zamak čuva 1000 godina istorije


Praški zamak predstavlja simbol viševekovne vlasti i moći, smešten na uzvišenju na levoj obali Vltave. Upravo se više od 1000 godina istorije nalazi se unutar zidina ovog zamka smeštenog na vrhu brda zbog čega je smešteno na listu svetske baštine Unesco-a. Praški zamak i njegov obilazk idealno je mesto za upoznavanje sa istorijom Praga i njegovom arhitekturom. Ovaj, jedan od najvećih kompleksa na svetu, čine istorijske palate, kancelarije, crkvene zgrade, bašte i vrtovi. Krunu Praškog zamka čini katedrala Svetog Vida koja predstavlja jednu od najvažnijih građevina u čitavoj Češkoj. Unutrašnjost katedrale krase veličanstveni svodovi i vitraži, koji ostavljaju bez daha.


Prošetajte očaravajućim Karlovim mostom


Bilo da ste prolazak kroz Karlov most planirali rano ujutru, ili kasno popodne, upoznavanje sa ovim mostom iz 14. veka predstavlja neponovljivo iskustvo. Povezujući Stari grad i Malu četvrt, nastanak ovog mosta se vezuje za legendu koja kaže da su jaja korišćena za stvaranje maltera za njegovu konstrukciju. Konstrukcija Karlovog mosta je sačinjena iz 16 elegantnih lukova koji se drže zajedno više od 500 godina. U zavisnosti od doba dana koje ste odabrali za posetu, penjanjem na toranj mosta na strani Starog grada možete uživati u pogledu Karlov most i Praški zamk koji se uzdiže iznad njega u daljini.


Astronomski sat – neobično lep i  prožet simbolikom


Još jedna atrakcija koja pleni svojim izgledom jeste Praški Orloj ili Astronomski sat. Za ovaj sat krase brojni simboli iza kojih se kriju neke od najpoznatijih legendi Praga. Smešten na katedrali Lund, Astronomski sat pokazuje položaje Sunca, Meseca, znakove zodijaka i planete. Interesantno je da se oko sata nalaze četiri figure koje imaju određenu simboliku – narcisoidnost, turčin koji klima glavom, skelet koji simbolizuje smrt i figura tvrdice koja posmatra svoju vrećicu sa zlatom. Kako se kazaljke na satu pomeraju, tako se menja i položaj ovih figura, a prozori na katedrali se, iznad sata, otvaraju i prikazuju Isusa i 12 apostola.


Kada ste u Pragu, probajte popularno češko pecivo, uživajte u kvalitetnom pivu


Popularno češko pecivo Trdelnik ili, kod nas poznatije kao Chimney cake, na trgovima i ulicama Praga se prodaje na tezgama i mami svojim mirisom, ali i ukusom. Iako ovaj specijalitet potiče od Slovaka i Mađara, vremenom je dobio na značaju i postao popularni slatkiš kako među mladima, tako i među starima. Ukoliko niste ljubitelj ovakve vrste poslastica, obratite pažnju na kolače – slatki hleb punjen makom ili voćnim džemom.


Popiću samo jedno pivo – najčešća laž izgovorena u Pragu. Pivo je ovde fenomenalnog ukusa, a takođe je i jeftino, tako da je prosto nemoguće popiti samo jedno.