Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Putovanje u Austriju i obavezna poseta Parndorfu

Glavni grad Austrije, Beč, poznat je po svojoj arhitekturi, kulturi i velikom broju poznatih ličnosti koje su odlučile da na ovom mestu započnu najveća remek – dela svog života.
Putovanje u Austriju i obavezna poseta Parndorfu
28 Mart 2023
0 pregleda

Neki od njih su Gustav Kint, Sigmund Frojd, Johan Štraus i dr. Beč je poznat po svojim ogromnim zelenim površinama, zadivljujućoj arhitekturi i kosmopolitskoj kuhinji. Kao i drugi dragulji u kruni srednjoevropskog pejzaža, Beč bi bio nezamisliv bez odlučujućeg uticaja reke Dunav. To je zapravo jedini grad u Evropi koji Dunav preseca dva puta i kao rezultat toga, razlikuju se stari i novi Dunav (Alte Donau i Neue Donau).


Zbog svoje burne istorije, Beč je bio prestonica austrougarske imperije a brojne građevine koje krase grad rezultat su brojnih priča o ljubavi između kraljice Elizabete i Franca Jozefa. Ipak, sve te priče čine Beč zaista magičnim. Tome ide u prilog i čuvena palata Šenbrun koju krase veličanstveni vrtovi, a među turistima je popularan i tzv. Prater u Beču, najstariji zabavni park.


Šta videti u Beču

Beč je grad umetničkog i intelektualnog nasleđa, a poznat je po tome što su u njemu živeli Mocart, Betoven i Sigmund Frojd. Sa neverovatno bogatom istorijom i još impresivnijom arhitekturom, ako imate malo vremena, odlučite se dza to da obiđete najpoznatije atrakcije u Beču.


Palata Šenbrun je carska letnja rezidencija koja datira iz 17. veka. Naziv palate u bukvalnom prevodu znači prelepi izvor, a ime je dobila po bunaru iz koga se imanje čitavog Šenbruna snabdevalo vodom. Sa svojim carskim ceremonijalnim sobama i veličanstvenim baštama, Šenbrun je zavredio da se nađe na Unesco-voj listi svetske baštine.


Cafe Central Vienna je jedan od najvećih kafića u Beču koji datira iz 1876. godine. Ovaj kafić je već dva veka unazad bio mesto na kome su se sastajali najveći intelektualci prošlih vremena: Sigmund Frojd, Lav Trocki, Vladimir Lenjin. Danas, Cafe Central je popularna destinacija za posetioce svih uzrasta i mesto gde se poslužuju ukusna domaća peciva i kafa u zadivljujućem okruženju.


Šetnja ulicom Ringstrasse će Vas vratiti u daleku prošlost Beča. Ova ulica je okružena istorijskim zgradama iz različitih perioda zbog čega ga mnogi smatraju jednim od najlepših bulevara na svetu. Carska palata, Bečka državna opera i Parlament neki su od zdanja koje oduzimaju dah svojom lepotom.


Salzburg je grad sa dušom

Salzburg je jedan od gradova Austrije u kome se oseća duh prošlosti a gde se na svakom koraku čuje umirujuća muzika koja dočarava opuštenu atmosferu. Ako se sećate filma „Zvuk muzike“ (eng. The Sound of music), setićete se da su najlepše priče ispričane uz dirljivu muziku praćene pejzažima Salzburga koji oduzimaju dah. Istražite i upoznajte Salzburg iz svih uglova, a zapevajte kada Vam se za to ukaže prilika.


Upotpunite svoje putovanje u Salzburg posetom crkvi Svetog Petra i tvrđavi Hohensalzburg i uživanjem u užurbanoj pešačkoj zoni Starog grada koja je proglašena za svetsku baštinu Unesco-a. Stare trgovačke kuće koje datiraju iz perioda od 15. do 18. veka dočaravaju duh prošlosti.


Salzburg je dom Volfanga Amadeusa Mocarta

Mocart je rođen u Salzburgu 1756. godine, ali je svoj život većim delom proveo u Beču, tako da postoji mnoštvo turističkih atrakcija koje se odnose na ovog umetnika svih vremena. Možete posetiti Mocartovu rezidenciju i uživati u večernjem koncertu u Baroknoj dvorani Svetog Petra. U bašti Međunarodne fondacije Mocarteum naći ćete Malu kuću za flautu u kojoj je Mocart komponovao operu Čarobna frula.


Mesto za idealan šoping u Austriji - Parndorf

Na samo trideset minuta vožnje od Beča, nalazi se grad Parndorf koji je svoju popularnost stekao zahvaljujući dobrom šopingu i Designer Outlet Centru. Ovaj tržni centar broji više od stotinu prodavnica najpoznatijih robnih marki i brendova, te je putovanje u Parndorf idealno za sve ljubitelje šopinga brendiranih i kvalitetnih stvari po povoljnim cenama. U vreme sezonske rasprodaje, cene najpoznatijih brendova mogu biti snižene i do 90%.


Međutim, ako šoping nije jedino što Vas interesuje, Parndorf možete istražiti i iz drugog ugla. Sa nešto manje od 4000 stanovnika, ovaj grad se prostire na površini od 60km2 što omogućava da njegove lepote istražite šetajući ili vozeći bicikl.


Idealno vreme za putovanje u Beč, Salzburg i Parndorf

U zavisnosti od toga šta želite da posetite i da li želite aktivan zimski ili jednostavan vikend odmor u Austriji, odaberite period godine u kome će vremenske prilike za putovanje biti idealne.


Ako želite da osetite duh praznika i dočekate Novu godinu u Beču ili Salzburgu, tada su decembar i januar najhladniji meseci ali su ujedno lepote prazničnih vašara poput bajkovitih prikaza najlepših razglednica. Pored toga, idealno vreme je u proleće i u jesen, a posebno u periodu maj – jun i  septembar – oktobar.


Prednost najlepših gradova Austrije, poput Beča i Salzburga, jeste njihova blizina čuvenim austrijskim odmaralištima što omogućava i odmor u vidu skijanja.


Međutim, ako se pitate kada je pravo vreme za posetu Parndorfu, pravo vreme je ono u kome ne zavisite od vremenskih uslova, već od sniženja. Pratite akcije kako biste ulovili najpovoljnije ponude i mogućnosti jeftine kupovine dizajnerskih stvari i poznatih brendova po najpovoljnijim cenama.