Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Ohrid mesto kulture, opuštanja ili aktivnog odmora

Ako ste ljubitelj kulture, opuštanja ili aktivnog odmora, Ohrid je mesto koje nudi sve.
Ohrid mesto kulture, opuštanja ili aktivnog odmora
18 Oktobar 2022
0 pregleda

Upravo je zbog svojih mogućnosti, Ohrid jedno od najboljih i najpoželjnijih mesta za odmor u Makednoiji. Nestvarno lep, Ohrid ima i veliki istorijski značaj, a zbog svoje istorije i znamenitosti, grad i jezero su uvršteni na Unesco-vu listu svetske baštine i jedno su od retkih mesta koja se nalaze i na listi kulture i prirode. Sa svojih 365 crkava koje je brojao u prošlosti, Ohrid se često naziva i Jerusalimom Balkana.


Stari grad Ohrida

Ako bismo morali da opišemo Stari grad u Ohridu, svakako bi pridev prijatno bio naš prvi izbor. Ovo mesto je savršeno za lagano lutanje među uskim uličicama i visokim kućama koje se nadvijaju iznad njih. Ulice popločane kaldrmom i blizina Ohridskog jezera je upravo ono što deo Ohrida, pa i čitave Makedonije, čini jedinstvenim. Lutanje Starim gradom obeležite posetom crkvi Svete Sofije, Robevoj kući ili Rimskom teatru, a tvrđava cara Samuila je smeštena na vrhu brda i pruža neverovatan panoramski pogled na grad i jezero.


Stara čaršija kao srce trgovine u Ohridu

Iako veoma mala, Stara čaršija je smeštena na obali i prostire se duž jedne ulice, a predstavlja najživopisniji deo grad. Što je više ljudi posećuje, tako ona dobija dušu i daje dodatnu draž pijačnim danima. Nekoliko starih, od kamena zidanih radnji koje su smeštene u ovoj ulici ukazuju na lepotu prošlih vremena, ističući nekoliko zanatskih radnji. Da obeležite putovanje, ovde kupite suvenire, a kada se umorite od šetnje i gradske gužve, opustite se u nekom od kafića.


Najstarije jezero u Evropi, Ohridsko jezero

Kao jedno od najdubljih (294m) i najstarijih jezera u Evropi, Ohridsko jezero raspolaže i jedinstvenim vodenim ekosistemom koje ga čini posebnim. Ljubitelji ribolova mogu uživati na ovom jezeru, a nekoliko plaža, okolnih istorijskih zdanja, sela i njihovih prirodnih lepota pružaju jedinstveno iskustvo za odmor. Najznačajnije selo koje raspolaže brojnim restoranima i kafićima, ali i smeštajnim kapacitetima, jeste Peštani. Nemojte zaobići ni seoce Trpejca koje svojom arhitekturom i lepim plažama nudi mogućnost uživanja u odmoru i kupanju u najčistijoj vodi na jezeru. U blizini je i crkva Svetog Nauma koju svakako vredi posetiti a koja pleni freskama iz 19. veka.