Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Najlepši gradovi severne Italije

Putovanje Italijom započnite obilaskom najlepših gradova, te zato obiđite Veneciju i Veronu, a zatim krenite ka unutrašnjosti Italije gde ćete uživati u lepotama Padove, Vićence i poseti malom mestu na obali jezera – Sirmione.
Najlepši gradovi severne Italije
21 Jul 2022
2 pregleda


Venecija – grad kanala i maski


Poznata po svojim čuvenim kanalima, Venecija je idealno mesto za sve one koji žele da osete čari karnevala, maski i duha ovog gradića isprepletanog kanalima. Obilazak i uživanje u lepotama Venecije započnite na trgu Svetog Marka sa posetom istoimenoj katedrali, posetite Duždevu palatu (Palazzo Ducale), zvonik bazilike (Campanile) i Kulu sa satom (Torre dell’ Orologio). Od trga nastavite dalje do čuvenog Mosta uzdaha, a odatle se izgubite u uskim ulicama Venecije, istražujte male, lokalne prodavnice, kupujte maske, vitraže, čipku. Ukoliko imate mogućnosti, priuštite sebi uživanje u vožnji gondolom i razgledanju Venecije iz drugog ugla.


Vićenca – grad zlata i plemenitih metala


Na putu između Venecije i Verone, napravite predah u poseti Vićence, malog bajkovitog gradića poznatog po trgovini plemenitim metalima. Zato ovaj grad često i zovu Grad zlata. Prelep, kompaktan centar grada i vidikovci u brdima sa prelepim pogledima, samo su neki od razloga zbog kojih je ovaj grad vredan pažnje. Vićenca je opasana brojnim istorijskim zgradama i javnim parkovima pa je tako Bazilika Paladina najznačajnija bazilika u Vićenci. Sa druge strane, na desetak minuta od centra Vićence nalazi se park La Rotonda, gde je smeštena jedna od najpoznatijih kuća u gradu – delo Andree Paladija. Prepoznatljivost ovog arhitekte može se osetiti i na šetalištu koji je po njemu dobio ime, a koji je smešten u samom centru grada (Korzo Andrea Paladio). Pozorište Teatro Olimpiko predstavlja veličanstvenu kreaciju čiji je enterijer napravljen od kamena, maltera i drveta. Pozornica ovog teatra podseća na na palatu jer je krase kamene statue, lukovi i gipsani reljefi.


Verona – mesto ljubavi Romea i Julije


Možda nije popularna kao Firenca ili Venecija, ali svojom lepotom i bogatom istorijom, Verona svakako pleni uzdahe i ostavlja mesta najlepšim uspomenama. Srce Verone čini njegov istorijski centar gde se nalaze neke od mnogih znamenitosti u gradu. Verona zahteva lutanje uskim sporednim uličicama i posetu glavnom gradskom trgu – Trg Bra gde je smeštena i čuven Rimski amfiteatar, čuvena Arena, koja predstavlja simbol ovog grada. Iako datira iz 1. veka n.e., Arena je, zbog svoje akustičnosti, i danas u upotrebi i poznata je po grandioznim muzičkim događajima koji se ovde izvode.


Na trgu Erbe, smeštena je čuvena Julijina kuća, mesto gde je Šekspir smestio radnju najpoznatije ljubavne priče. Ova kuća predstavlja najposećeniju atrakciju kuće, koja svojim balkonom podseća na zakletvu večne ljubavi, a ispred kuće je statuta Julije koja, po verovanju, donosi sreću u ljubavi svakome ko je dodirne.


Padova – najstariji grad severne Italije


Putovanje u Veneciju i Veronu ne bi bilo potpuno bez putovanja u Padovu, najstarijeg grada severne Italije smeštenog u oblasti Veneto. Padova krije tajne nekih od najbolji umetničkih dela svih vremena, a zbog svog bogatog kulturnog i istorijskog blaga, predstavlja pravo uživanje za obilazak.


Srce istorijskog dela starog grada Padove čini bazilika Svetog Antonija sa očaravajućom arhitekturom i spoljašnjosti i unutrašnjosti. Ipak, za ljubitelje lokalne atmosfere i autentične italijanske kulture, preporučuje se poseta jednom od najvećih trgova Padove – Pjaca del Sinjori (Piazza Dei Signori) i maloj botaničkoj bašti iz 16. veka – Orto Botanico.


Sirmione – lepota malog grada smeštenog na obali jezera Garda


Svoje putovanje severoistočnom Italijom završite posetom veličanstvenom malom gradiću na jugu jezera Garda – Sirmione. Putovanje u Sirmione i obilazak jedne od najpopularnijih znamenitosti pruža nezaboravno iskustvo posete zamku smešteno na malom poluostrvu jezera i ulasku u stari deo grada. Na ulazu u Sirmione, nalazi se Skaliđero zamak (Castello Scaligero) koji je okružen vodom, a njegova izgradnja krajem 12. veka imala je za cilj da zaštiti stanovništvo Sirmionea i Verone od napada jeretika.


Na samom kraju poluostrva Sirmione, nalazi se Katulova pećina, iako to nije ni pećina, a ne postoje ni podaci da je rimski pesnik Katul živeo tu. Prvobitno je nazvana Grotto što je u skladu sa ruševinama starih zidina sa kojih se pruža neverovatan pogled na jezero Garda.