Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Istanbul i njegove tajne – destinacija kojoj se uvek rado vraćate

O Istanbulu su se pripovedale priče, oko njega su se vodili ratovi, u njemu su zapisane priče najvećih ljubavi.
Istanbul i njegove tajne – destinacija kojoj se uvek rado vraćate
21 Jul 2022
1 pregleda

Veliki i fascinantan grad koji obiluje bogatstvom kulture i tradicije, destinacija je iz snova za veliki broj putnika koji uživaju u spoju dva kontinenta i dve kulture – Azije i Evrope, istoka i zapada. Kada ste u Istanbulu, nikako ne smete propustiti obilazak Aja Sofije, Plave džamije i Kapali čaršije (Veliki bazar), ali ipak, zbog veličine grada i brojnih tajni koje skriva, ostavite nešto i za naredno putovanje u Istanbul.


Kada ste već u Istanbulu posetite Kapali čaršiju

(Veliki bazar) – kupujte i cenkajte se


Sa preko 4.000 prodavnica, Kapali čaršija ili Veliki bazar predstavlja jednu od najvećih pijaca na svetu. Dnevno ovom pijacom prođe između 250.000 i 400.000 ljudi što ukazuje dodatno na njenu popularnost i spremnost turskih trgovaca da se cenkaju. Poseta Kapali čaršiji ostavlja neponovljiv utisak zbog svojih uskih uličica i pijačnih hala koji pružaju potpuni doživljaj života u Istanbulu. Tepisi i ćilimi, lampe i lusteri orijentalnog dezena, nargile, zlato samo su neke od stvari koje možete pazariti na Velikom bazaru, a kada se dovoljno umorite, ne zaboravite da predahnete u nekoj od gostionica u kojima služe najlepše tradicionalne slatkiše – baklave, lokum punjen orasima, ružinom vodicom ili voćem, alve. Uz to, obavezno popijte i neki čaj, pričajte sa trgovcima i doživite nezaboravno iskustvo uživajući u gostoprimstvu istanbulskih trgovaca.


Krstarenje Bosforom – na granici dva kontinenta


Bosforski moreuz predstavlja jedan od najvažnijih pomorskih puteva koji povezuje Aziju, Zapadnu i Južnu Evropu. Poreklo imena Bosfor potiče iz grčkog jezika koji u bukvalnom prevodu označava prolaz za stoku. Duga istorija Bosfora, kao i sam naziv, upravo ukazuje na njen značaj u ekonomskom, kulutrološkom i turističkom smislu. Da bi se sagledale sve veličanstvenosti Istanbula i njegove moći kojom leži na dva kontinenta, krstarenje Bosforom je uvek najbolji put kojim se može razgledati grad. Krstarenje Bosforom pruža nezaboravno iskustvo u putovanju između istoka i zapada, sa Bosfora se pruža najlepši pogled na Istanbul i njegove znamenitosti: Galata most, Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata, Bešiktaš, Ortokoj kvart, Rumenli hisar, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula. Poseban doživljaj pruža pogled na Istanbul sa Bosfora u vreme zalaska sunca.


Tursko veče – iskusite sve čari turske tradicije


Kada ste u Istanbulu, pored dobrog šopinga i bogate istorije, nikako ne smete propustiti veče turske muzike i folklora, specijaliteta njihove kuhinje. Ovo je jedinstveni način da osetite sve čari turske tradicije u jednoj večeri – od različitih specijaliteta i uživanja u tradicionalnoj hrani do turske muzike, zabava je zagarantovana. Orijentalni slatkiši u kombinaciji sa trbušnim plesom i kostimima vratiće vas par vekova unazad kako bi se u potpunosti upoznali i stopili sa tradicijom turske kulture.


Ne pokušavajte da otkrijete sve tajne Istanbula odjednom – vratite se ponovo


Istanbul je veliki grad koji je prosto nemoguće obići za nekoliko dana. Zato je naš savet da pažljivo isplanirate svoje putovanje i, umesto da trčite po gradu sa jednog mesta na drugo i na kraju budete preopterećeni, u svojoj prvoj poseti Istanbulu odaberete one destinacije koje će u Vama probuditi želju da mu se ponovo vratite. Tako ćete otkrivati postepeno specifične lokacije koje kriju tajne duge istorije grada, kulture, uživati u spoju tradicionalnog i modernog. Kada otkrijete u čemu najviše uživate – istorijskim lokalitetima, poseti pijacama, uživanju u hrani i slatkišima, kada se budete ponovo vratili – tek tada će Vaš doživljaj Istanbula biti potpun.

Savet plus: Najbolje vreme za posetu Istanbulu, posebno ukoliko prvi put putujete, jeste tokom letnjih, ranih jesenjih ili prolećnih meseci kako biste u potpunosti osetili čari Istanbula i krstarenje Bosforom doživeli na pravi način.